Även om många uppskattar restaurangbesök tillåter inte alltid ekonomin att äta ute regelbundet. Maten på restaurangen är vanligtvis (och bör vara) godare än maten vi lagar hemma. Det är till viss del syftet med att äta ute, förutom nöjet att slippa laga maten själv. Den goda nyheten är att inte all restaurangmat är komplicerad och något som vi faktiskt kan laga hemma, såsom olika typer av pastarätter eller liknande. En annan anledning till att vi inte äter ute så ofta som vi kanske önskar är av ekonomiska skäl. Men det behöver inte vara dyrt att äta på restaurang om du passar på att besöka restauranger när de har billigare priser, såsom happy hour eller lunchpriser. Dessutom finns vanligtvis möjlighet att beställa ”take out”, vilket innebär att restaurangen lagar maten men du äter hemma.

Brunch

Brunch kallas på svenska frukostlunch men är en sammanslagning av breakfast och lunch. Institutet för språk och folkminnen rekommenderade frunch som ett nyord år 2007. Människor i USA har ätit brunch i över hundra år och första gången ordet användes var 1895 i tidningen ”Hunters Weekly”. Från att svenskarna åt brunch under en längre tid försvann denna matvana men återkom under 70-talet. Numera erbjuder allt fler svenska restauranger, kaféer samt hotell brunch till allmänheten. Det här är en ganska prisvärd restaurangmat och kan ibland även erbjudas som buffé.

Laga brunch hemma

Det är hur enkelt som helst att fixa en egen brunch hemma. Det finns inga särskilda regler eller recept för hur en brunch ska se ut utan det är helt upp till dig att välja från god frukostmat i kombination med god lunchmat i eget tycke och smak. Något som alltid är uppskattat är riktigt gott Wasa knäckebröd. Skaffa gärna god inspiration till frukost eller brunch online som kan bidra till en färgglad, god samt nyttig mat. Normalt inkluderas knäckebröd i en frukost eftersom brödet är både gott, rikt på fibrer och en källa till järn och protein. Men med inspiration till en god frukost och lite fantasi kan knäckebröd göras riktigt aptitretande. Med god ost och härliga pålägg samt gröna dekorationer kan en knäckebrödssmörgås bli oemotståndlig. Det finns gott om inspiration till frukost online men knäckebröd är alltid en god och bra start på dagen.

Brunchens dag

Numera är brunch en populär måltid över helgen. Det är då som vi har tid att tillaga något lite extra för hela familjen. Den tredje söndagen i september är brunchens dag som ger ett utmärkt tillfälle att bjuda in vänner och familj för en härligt god brunch. Det är en enkel måltid att bjuda på och kräver inga komplicerade maträtter som exempelvis en middag gör. Vanligtvis serveras en stadig frukost tillsammans med lunchrätter. Du kan bjuda på vilken mat som helst så länge som dina gäster uppskattar maten och tycker att allt är gott. Ett tips är att inkludera någon form av efterrätt. Brunch är med andra ord en form av måltid som alla kan uppskatta och det är ett fantastiskt enkelt sätt att umgås och träffas på. Till exempel barnfamiljer kan bjuda på mat som barn älskar tillsammans med rätter för vuxna. Du kan kombinera hälsosamma rätter med mer stadig mat och duka bordet med olika typer av mat som passar alla smaker och åldrar.