Ibland kan det vara så att restauranger och barer flyttar ut matlagning samt drinkservering. Det kan bero på flera saker. Ibland vill man bjuda på grillbuffé utomhus, andra gånger är det helt enkelt lättare att ha serveringen ute. I tider då smitta ofta sprids kan det rent av vara mer hygieniskt att laga mat och äta utomhus. Men de personer som lagar maten måste vara klädda på ett bra sätt. Här tar vi upp lite som kan vara bra att tänka på.

Att laga mat utomhus

När man lagar mat utomhus kan det vara varmt just invid en eld, men det innebär inte att man blir varm. Ryggen, benen och ansiktet blir väldigt utsatta för kyla och regn. Därför är det väldigt viktigt att man klär sig på rätt sätt. Men det är kanske inte så lätt att veta vad man ska ha på sig. Inne i köket har man i regel kockjacka och vanliga byxor på sig, men det är i regel inte tillräckligt om man ska laga mat utomhus, särskilt om det sker på vintern.

En bra jacka

Ett par snygga vårjackor passar utmärkt att ha när man ska laga mat eller servera drinkar utomhus. Varför inte låta restaurangen trycka sitt namn eller sin logga på jackorna. Då vet alla gäster vilka som tillhör personalen och då kan de också hitta någon att fråga om de undrar något.

Ska serveringen ske ute under kallare årstider kan man behöva ha flera lager kläder, där jackan är överst. Att ha en lite större storlek än man vanligen bär är därför bra.

Hygieniska kläder

Oavsett var man lagar mat är det viktigt att man klär sig hygieniskt. De plagg man har på sig ska vara rena, de ska inte användas på andra ställen än vid matlagningen och ska man gå på rast bör man byta om. Gällande kläderna är det bra om ärmarna går att rulla upp. Det är inte så bra om en jackärm ramlar ner i maten under tiden man lagar den.

Bra skor

Det spelar ingen roll var man lagar mat – ett par bra skor bör alltid sitta på fötterna. Att laga mat eller servera i ett par högklackade är kanske inte alltid så lätt. Dessutom kan man snabbt få ont i fötterna. Arbete på restaurang innebär nämligen att man står och går i flera timmar varje dag. Dessutom kan man riskera att halka, eller att trampa snett i skorna. Precis som när det gäller val av jacka och andra kläder bör även skovalet passa in i restaurangens övriga tema, och dessutom bör skorna vara bra ur hygiensynpunkt.