Sedan 2005 och närmare bestämt 1 juni samma år, är rökning förbjuden på alla restauranger i Sverige. Detsamma gäller barer och krogar, caféer och dylikt. Men rökförbudet gäller även andra allmänna utrymmen enligt Folkhälsomyndighetens hemsida angående tobakskonsumtion på allmänna platser. Detta för att folk ska få en bra upplevelse när de är ute och roar sig. Men hur ser det då ut med snusandet och användningen av nikotinpåsar?

Att snusa på krogen

i Sverige snusar en stor del av befolkningen, både kvinnor och män. Men hur snusvanorna och vilken typ av nikotinpåsar man konsumerar skiljer sig åt från olika delar i landet. I norra Sverige är det fortfarande brunt snus som gäller och också gärna lössnus. I södra Sverige och i storstäderna är det det vita snuset som tar hem segern, Nikotinpåsar med vitt snus börjar bli alltmer populärt och nikotinpåsar av annat slag fasas ut sakta men säkert.

Rökning är ju som sagt förbjudet på krogarna numera, men får man snusa som vanligt? Svaret på den frågan är ja, det får man. Att snusa stör normalt ingen annan eftersom det inte har någon lukt eller skapar skador som passiv rökning kan göra. Använder du dessutom nikotinpåsar med vitt snus skadar du dig själv mindre eftersom dessa har mycket mindre tobak i sig. Vid vissa restauranger har man också ställt ut snusautomater för personer som glömt sin snusdosa hemma.

Får folk som arbetar på restaurang snusa?

Ibland ja ibland nej. Det beror helt och hållet på restaurangen ifråga. Vissa restauranger tycker det ser ofräscht ut med anställda som går omkring med en prilla i munnen och slänger påsarna lite här och var. Andra restauranger har absolut inga problem med det. Om du arbetar på restaurang och snusar är det dock bra om du är lite diskret med det. De vita nikotinpåsarna har mindre portioner snus i sig och därför syns de inte lika mycket under läppen. Att le mot kunder med en redig lössnusprilla är nämligen kanske inte det roligaste. Vita snuspåsar kan till och med vara svåra att se överhuvudtaget. Undvik lössnus eller stora portionspåsar om du snusar och serverar folk mat på krogen. Det kan ge fula fingeravtryck på servetter och glas och göra att gästerna tycker det känns väldigt snuskigt. Om du snusar, tänk på att slänga prillan långt borta från gästerna och stoppa in en ny prilla när ingen ser.